İçerikler![]() Maddeninn katı halinde belli bir şekle ve hacme sahiptir. Haliyle bu katı maddeniz atom ve molekülleri birbirine çok yakın olduğundan dolayı aralarında boşluklar oldukça azdır. Aslında bu durum katı maddenin atom ve moleküllerinde bir düzenlilik getirir. Dayanıklılık, katı maddenin kendisine gösterilen kuvvete karşı göstermiş olduğu dirençtir. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Sıvılar hareketlerinden ve ağırlıklarından dolayı bulunduğu kaba basınç uygularlar. Sıvıların bulunduğu kabın şeklini aldıklarına göre, uyguladıkları basınçta kabın tamamına olacaktır haliyle. Sıvıların katılardan temel farklı aslında akışkan olmalıdır.
Bir sıvının içinde bulunduğu kabın tabanına uyguladığı sıvı basıncı 1 cm2 lik tabana sahip sıvı yüksekliğinin ağırlığına eşittir. ######## yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Birim yüzeye uygulanan dik kuvvete basınç denir. Kuvvet ile uygulanan yüzey arasındaki açı 90 derece olması gerekir. N/m2 = pascal, Dyn/cm2 = Bari N: Newton, kuvvet birimi. m2:metrekare, yüzey alanı (SI birim sisteminde). Birimin bulunuşu; P = F/S, ise basınc birimi N/m2 olarak bulunur.
KATI BASINCI
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Günlük hayattaki birçok fiziksel olayın gerçekleşmesi için gereklidir. Fiziğin hemen hemen bütün konularında kuvvetin başka bir özelliği karşımıza gelir. Şuan ki yazım en temel hali YGS niteliğinde olandır. Temeli öğrenmeden haliyle üste çıkamayız. İlerde momentten, düzgün dairesel harekete kadar bir çok konuda kuvveti birer tık daha üstüne binmiş şekilde karşınıza gelecektir.
Kuvvet vektörel büyüklüktür. Yani bu niceliğin bir doğrultusu ve yönü vardır. Kuuveti tasvir ederken doğrultu ve yönden bahsederiz. Bir çok tarifi vardır. Örneğin; Cismi harekete geçiren, hareketli iken yavaşlatan, durduran etki kuvvettir. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Deney, doğada gerçekleşen / gerçekleşmeyen olayların, insanın içinde keşfetme dürtsüyle öğrenmek istediği bilgileri ya da öğrenciği bilgileri yaparak yaşararak laboratuar ortamında gerekli koşulalr sağlanarak gösterimde bulunma / taklit etme gibi durumları içerein bir öğrenme etkinliğidir.
Deneyler ikiye ayrılır. Nitel deney ve Nicel deney olmak üzere. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Fizikte Büyüklükler:Bu büyüklükleri ikiye ayrıyoruz. Genel anlamda yön ve doğrultuya sahip olanlar ve olmayanlar olmak üzere. Neden var? Çünkü fizikte bazı büyüklükler sadece sayılarla ifade edebiliyoruz. Ancak bazı büyüklüklerin ifade ediliş şeklinde sayılar yeterli olmamaktadır. Bu yüzden sayıların yanlarına sembol ve birimler kullanırız. Bazılarının yanlarınıda ek olarak doğrutu ve yön ekleriz ki anlamlı cümleler kuralım. Sonuçta fizik doğa olaylarını anlaşılır bir biçimde anlatan bilim dalı. Çıkan verilerin kesin ve anlaşılır olması için en temel dilimiz sayılardır. Sayıların yeterli gelmediği durumlarda illa ki yanlarına bir şeyler eklememiz gerekir.
Skaler Büyüklükler:Bir sayı ve birimle ifade ettiğimiz büyüklüklere skaler büyüklük denir. Bu büyüklükleri tanımlarken yön ve doğrultu kavramlarına ihtiyaç olmaz ve bunlar için anlamsız olur. Örneğin;
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Bilimsel yöntem problemlere karşı (tanımlanmış,belirlenmiş problem) diğer bilim insanlarının kabul göreceği şekilde çözülmesi/sonuçlanması/anlatılması demektir. Yöntem keyfe göre değil bir süreç şeklinde çıkan sonucun doğruluk sekmesi yüksek olarak sonuçlanır. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Gözlem, doğa olayları hakkında duyu organlarıyla ya da ölme araçlarıyla gerçek bilgilere ulaşma işmei gözlem denir. Bu bilgilere ulaşan kişiyede gözlemci denir. Nitel Gözlem Nicel Gözlem
Nicel Gözlem: Duyu organlarının yanında bir ölçe aleti kullanarak yapılan gözlemlerdir. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Düzgün doğrusal hareket tipinin grafikleri
Konum - Zaman , Hız - Zaman, İvme - Zaman Grafikleri.
İvmenin sıfır yani olmadığı durumların grafikleri. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Doğrusal Hareket;Hareketi tanımlamıştık, burda konum kavramına da yer vemiştik. Doğrusal Hareket YGS/LYS sıanvında çıkacak olup konun derinlemesine bilgileri 11 ve 12 sınıfda olacaktır. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Hareketi tanımlamadaın önce konum kavramını bilmemeiz gerekir. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Bu harekette ivmesiz bir hareketimiz vardır. Önce ivmeyi tanımlayalım. İvme:
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() PALANGALARBir sistem düzeneğine hareketli ve sabit makara yerleştiriyoruz adına da palanga diyoruz. Yani hareketli ve sabit makaralardan oluşan sistemlerdir. Bolca vinçler üzerinde görürüz. İşlemleri oldukça basittir aslında. Bunu formül gibi değilde; eğer bir sistem dengede ise aşağı yönlü kuvvetler ile yukarı yönlü kuvvetler birbirine eşittir prensibini uygularsak daha rahat anlayabiliriz. Şekil i Şekil ii
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() BÖLÜM I (Basit makine,nedir, ne işe yarar,kaldıraç ve türleri, makaralar (sabit ve hareketli)) BÖLÜM II (palanga,eğik düzlem,çıkrık,dişli çarklar ve kasnaklar,vida)
BÖLÜM I Günlük hayatta iş yaparken kolaylık sağlayan araçlara basit makine denir. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Denge şartlarında olay basittir. Bu sayfadaki denge şartlarımız genel olarak çıkan/çıkabilen/sorulabilen soruların şemaları. Özellikle küre ve tepki kuvveti olan sorularda amacımız şekli karışıklıktan kurtarıp temize çekmektir. Temiz olayımız aslında lami teoremini uygulayabilmektir. En basit şekillerden başlayarak denge şartlarını ve yeri geldikçe lami teoremini uygulayacağım aşağıda. Denge şartında zıt yönlü kuvvetlerin büyüklükleri eşittir. Örneğin aşağı yönlü kuvvetlerin toplamı ile yukarı yönlü kuvvetlerin toplamına eşit olacaktır.
1- İp ve Küre Aşağı yönlü ağırlığımız var yukarıda sadece T ip gerilmesi var. Denge şartı;
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Kapalı Kap İçerisindeki Gazların Basıncı
Yani kapalı kap içerisindeki gazın basıncı sıcaklıkla doğru orantılıdır. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() GAZLARIN BASINCI Torricelli, İtalyan fizikçi ve matematikçidir. Bir çok alanda bilime katkısı olmakta beraber, en bilinirliği barometre yapımıdır. Yani habire bize söylendiği Torricelli deneyidir. Aslında burada yaptığı civalı barometredir. Civayı kullanmasının sebebi özkütlesinin(yoğunluğu:13,534 g/cm³ = 13,6) çok fazla olması. yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() BİRBİRİNE KARIŞMAYAN SIVILARDA BASINÇ
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() VEKTÖR İŞLEMLERİ Fizik, deneye ve ölçmeye dayalı bir bilim dalıdır. Haliyle kafamıza göre varsayımlar,önergeler ya da yargılarda bulanamayız. Ölçümleri ifade etmek için kullanılan en basit ve genel dil sayılardır.
Örneğin; Kuzey yönünde 50 kg gibi saçma bir cümle kuramayız.
yazının devamı.. ![]() ![]() ![]() Bir maddenin toplam iç enerjisidir. Bu enerjinin kaynağı moleküllerin birbirine uyguladığı kuvvet ve moleküllerin hareketidir. Kısacası ısı enerjisine moleküllerin sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerin toplamıdır diyebiliriz. Aslında ısı enerjiyi transfer eder, yani enerjiyi aktarır. Isı enerjisinin birimi kalori (cal) dir ve 1 kalori 4,18 joule’e
yazının devamı.. ![]() ![]() Sayfalar o>> 1 2 | Çözümlü Sorular |