» En zayıf ders neden fizik

Bağlı bulunduğu konular/üniteler >> Haber |
Güncelleme / Ekleme :10/02/2016

Ücretli bir yazılımın sınav istatislikleriyle ilgili bir haber gördüm. Yazılımı kullanaan kitlenin en fazla fizik sonrasında matematik dersinde oldukça zayıf olduğu ortaya çıkmış.

Sanki yeni bir tekerlek icat edilmiş gibi. Muhtemelen sponsor bir haber olmakla beraber ortaya çıkartıkları istatistiki bilgi zaten her sene ÖSYM'nin verdikleriyle aynı. Haliyle bu ne ya demenin bir anlamı yok. Yazılımı tanıtmak dışında tabii. Şimdi asıl soru;




her sene madem bu kadar sıkıntılı bir durum var neden önlem alınamıyor. Problemin temeli nedir? Bunlar her sene YGS ve LYS zamanın tartışılır ancak orda kalınır. Sonrasın verilen eğitimin kalitesinden bahsedilir. Bu kalite özel ders alarakta yükselmiyor. Bu durumda okullarda verilen öğretim mi sıkıntılı yoksa öğretimi alması gereken birey mi?

Bakınız ÖSYM'nin 2015 yılı YGS sınav istatisliklerinde Fen Bilimleri testi bilgisi *

Testin ortalaması 4,6
Testin standart sapması 8,1
Teste giren aday sayısı 856.159

 

900 bine yaklaşan kişiden oluşan bir sınıfın 40 Fen Bilimleri sorusundan ortalaması 4.6 net. Şimdi bu testin 14 tanesi fizik 13 tanesi kimya, 13 tanesi biyoloji ise ve biyolojinin tamamı ve kimyanın bir kısmı sözel konulardan olduğunu biliyorsak mutlak suretle bu ortalamayı düşüren %90 sayısal içeriğe sahip fiziktir. Çünkü ne yazık ki öğrencilerimizin cebir yetenekleri sıfır.

Yine aynı istatistikte * matematiğin durumuna bakalım. Bunlar resmi istatistiklerdir. Sayılar yalan söylemez!

 

Temel Matematik
Testin ortalaması 5,4
Testin standart sapması 8,4
Teste giren aday sayısı 856.159
 

5,4 gibi mükemmel bir ortalamaya sahip bizim gençler. Matematikleri süper. Onca yıl temel matematik gör sen -ki aynı konuları hem ortaokulda hem de lisede çift dikiş git- sınavlarda çakıl sonra. Sayı ve rakamlardan oluşan temel matetikten bahsediyoruz. Hep dalgasını geçtiğiniz problemlerden. Bunun fizikle ne ilgisi var diyenler muhtemelen olayla hiç bir ilgisi yoktur. Bu arkadaşlara lafım yok. Ancak bu dersin temelini yapamayan kişiden fizik yapmasını bekleyemeyiz ne yazık ki.

 

PEKİ NEDEN YAPAMIYOR?


Bunu önce kişi kendine sormalı. Muhasebesini kendi yapmalı. Eksiği artsı nedir bilmeli. Sonuçta ortalama zayıf olabilir ancak bu dersleri yapabilenlerde var. Fiziği fulleyip herkes derece yapmıyor. Biz yapması gereken az çok üç-beş net çıkartması gerekenleri sorguluyoruz.

 

Kişinin bir kere sayısılal verilere bakış açısı bodoslama arabesk durum. Ben bunu yapamam deyip kendini bu güzel müzik türüne adıyor hemen. Sebep çalışma istemesi, emek istemesi çünkü. Arkadaş bedavacılığa alışmış durumda.İki ezber yapıp işi bitirmek istiyor. Ancak bu da ona yara sağlamıyor haliyle. Ezber yerine adam gibi öğrense ezber için eforun belki de onda birini harcamayacak. Sayısal ezberde diye bir şey yokyur. Karakök ifadesinin neyini ezberleyeceksin! Sonuç olarak kişi psikolojik olarak olaya namağlup olarak başladığı için ilk yapamadığı soruda/konuda hemen havlu atma peşinde. Gencin içinde heves kalmamış, onu heveslendirecek bir hedefi yok. Bu konuda rehberlik servislerine iş düşüyor.

 

Diğer bir durum kişinin hazırbulunuşluk düzeyi acayip derece de kötü. Ortaokulda dersten zayıf verirsek başımıza evrak işleri, kurs işleri açılacak diyen öğretmen arkadaş -ki haklı da olabilir- sıfır bilgiye sahip öğrenciyi liseye göndermekte. Bu arkadaş 9.sınıffa bütün dersleri görüp sadece ezbere yapabildiği sözel derslerin olduğunu farkedince zaten üsteki parafradaki duruma gidiyor hemen. Genç eleman sanıyor ki her şey ortaokuldaki gibi olacak. Bunun yanında performas denen aslında çakma sözlü notununa öğrenciye biraz fazla verince genç arkadaş sayısal dersleri geçebilecek kadar yapıp olayı kapatıyor. Sonrasında çokta yapabilecekmiş gibi bu arkadaşın Türkçe-Matematik alanının derslerini almasını kabul ediyoruz.


Başka bir durum ise her öğrencinin fizik ya da matematik yapmasını beklememeliyiz.Aynı durumda edebiyat ya da dil anlatım gibi. Ancak bahsedilen durum YGS olunca bu sınavda her şey ileri değil geri düzeyde ölçme işi yaptığıdır. Haliyle testin ortalmasını şuanki durumdan biraz yüksek olması normal bir durum olarak karşılayabiliriz.

 

Tedbir alabilmek için öncelikle hazırbulunuşluk düzeyleri hemen yükseltmeliyiz. Bu da ortaokuldan gelen bir süreç lise de öğrenciye fizik yerine çarpma-bölme hatta toplama-çıkartma yaptıran öğretmenler var. Bu arkadaşların görevi bunlar değil ancak teoride ki işleyişi her zaman hayata uyduramıyorsun. Öğretmenler açısından da problemler var tabii ki. İntegrala / türeve ihtiyacı olmayacak sayısal alanda olmayan bir öğrenciye bu konuları vermenin bir anlamı yok. Fizik seçmeli olduğundan bu dersi seçen öğrenci durumu zaten bilerek gelecek.

 

MEB'in hatalarını program yanlışlarından bahsetmeyeceğim. Zira sınıf içerisinde bulunmamış, hiç ders anlatmamış birileri o koltuklarda oturdukları için yaptıkları politikalar sadece yazılı olacaktır. Ne zaman o koltuklara bakan olsun müsteşar olsun programı hazırlayan öğretim üyelerinden ve öğretmenlerden olsun tahrasnın başına geçen, öğrenciyle içiçe olanlardan oluşur o vakit programı, stratejileri güçlü-zayıf yönlerini görebiliriz.

 

Şuan biz eğitimcilerin yapacakları programdaki esneklik ifadesine bağlı kalarak programı olabildiğince esnetmemizdir. Örneğin 2015 yılı Ankara ili fizik zümresinde; kısaca meslek lisesinde fizik dersi olabildiğince çevrede öğrencinin karşılaşabileceği sorunlara cevap bulabilecek kadar fizik bilgisine sahip olmasını karar metnine yazdık. Yani kendi adıma ben yıllardır meslek lisesi öğrencisine ileri fizik dersi veripte Japoncaya bakar gibi bakmasını istemedim. Anadolu/Fen liselerinde ise olabildiğince seçmeli derslerden (astronomi,sosyal etkinlik,girişimcilik v.b) alarak fizik uygulaması yapmak, sayısal alandaki öğrencileri en iyi bölümlere yerleştirmek gibi bir karar almıştık.Ki yine bu liselerde okuyan öğrenciler eğer buralara gelmişlerse mecburen bu dersleri öğrenecekler. Bu gençlerin üniversiteye girmek dışında başka bir amacı olmamalı. Giremediği zaman ülkemize vasıfsız işçi sayısını artıracaktır. Meslek lisesindeki elaman eğer adam gibi öğrenirse bölümünü zaten teknik bir ünvana sahip olacak haliyle iş bulması kolaylaşacaktır.

 

 

GÖKTUĞ SERKAN BOZOKLU


Göktuğ S. Bozoklu / M.A (Fizik Öğretmeni)


Etiketler (fizik, zayıf, ygs, lys, ortalama, osym, öss, matematik, geometri, cebir, )
Tarafımızca yazılan yazıların hakları saklıdır.

Benzer Başlıklar...

» Kuvvet, keşişen kuvvetlerin dengesi
» Deney , bağımlı , bağımsız ve sabit değişkenler
» PBSM İKBS zorunlu hizmete tabii öğretmen belirleme ya da erteleme işlemleri
» Sene sonu fizik zümre tutanağı
» Öğretmenler için yılsonu işlemler, ders kesim raporu, yazılı kağıtları teslim tu
» Öğretmenlerin 2016 yılı yer değişikliği tayin takvimi
» Fizik Öğretim Programı Değerlendirme Raporu
» Şube Öğretmenler Kurulu Kararı Örneği ŞÖK
» İş Güç Enerji Yazılı Soruları

Henüz yorum eklenmemiş..3122


    Türkçemizi katletmeden harf ve imlâ yapımıza uyacağınızı düşünüyoruz.

    Uygunsuz içerikler savcılığa bildirilmek üzere kayıt altına alıyoruz.
    19.03.2024, 07:55





    Her hakkı saklıdır.
    Görüntüleme 3958