Sayfa 2


GAZLARIN BASINCI

Açık hava basıncının ölçülmesi
(Toriçelli deneyi)

Torricelli, İtalyan fizikçi ve matematikçidir. Bir çok alanda bilime katkısı olmakta beraber, en bilinirliği barometre yapımıdır. Yani habire bize söylendiği Torricelli deneyidir. Aslında burada yaptığı civalı barometredir. Civayı kullanmasının sebebi özkütlesinin(yoğunluğu:13,534 g/cm³ = 13,6) çok fazla olması.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/10/2015 03:23

BİRBİRİNE KARIŞMAYAN SIVILARDA BASINÇ

Sıvılar üzerine uygulanacak herhangi bir kuvvet yardımıyla sıkıştırılabilirler. Ancak sıkışma oranı çok az olduğundan sıkışma miktarı ihmal edilir. Hesaplarımıza dahil etmeyeceğiz yani. Bundan dolayıda sıvılar üzerlerine uygulanan basıncı aynen iletir presibinde olacağız.

 

Birbirine karışmayan sıvıların basıncı


Buna göre K noktasındaki sıvı basıncı PK = h1d1g dır.
Bu aynı zamanda l. sıvının ll. sıvı üzerine uyguladığı sıvı basıncıdır ve ll.sıvı tarafından her yöne iletilir. O zaman L noktasındaki sıvı basıncı


yazının devamı.. habere yorum yaz18/10/2015 01:51

Bir maddenin toplam iç enerjisidir. Bu enerjinin kaynağı moleküllerin birbirine uyguladığı kuvvet ve moleküllerin hareketidir. Kısacası ısı enerjisine moleküllerin sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerin toplamıdır diyebiliriz. Aslında ısı enerjiyi transfer eder, yani enerjiyi aktarır.

Isı enerjisinin birimi kalori (cal) dir ve 1 kalori 4,18 joule’e
eşittir. Isı skaler bir büyüklüktür. Isıyı "Q" harfi ile gösteririz. Kalorimetre kabı ile doğrudan ölçebilir, matematiksel işlemler yapabiliriz.

 

 


Maddenin;
Isı = Potansiyel Enerji + Kinetik Enerji
Q = PE + KE

Isı bir enerji olduğuna göre aynı iş gibi aktarım yapabildiğimize göre ısıyıda bir yerden başka bir yere iletebiliriz.


yazının devamı.. habere yorum yaz12/10/2015 01:44

Yunanca karşığı Doğa olan fizik kelimesi bu dönemlerde doğa felsefesi olarak da görülmüş. Diğer bilimlerde doğa ile birebir ilglili olmalarına rağmen fizik bu bilimlerin en temelinde bulunur.

 

Genel olarak fizik, madde-enerji arasındaki etileşime bakan ve bununla birlikte evrendeki temel olay olguları inceleyen ve bunlara mantıklı akılcı açıklamalar getiren,ulaşılan sonuçları teori ve kanunlarla ortaya koyan bir bilimdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz08/10/2015 01:24

Kısa bilgiler yer almakta..


yazının devamı.. habere yorum yaz21/10/2012 01:24

Bir yüzeye uygulanan dik kuvvete basınç denir. Basınç birimi olarak pascal veya bari kullanılır. N = pascal, Dyn = Bari N/m2=pascal , Dyn/cm2= Bari 1 Pascal = 10 Bari dır.   BASINÇKUVVETİ Birim yüzeye dik etki eden kuvvetlerin bileşkesidir. Kısacası yüzeyin tamamına dik etki eden kuvv
yazının devamı.. habere yorum yaz10/10/2011 13:39

Günlük yaşantımızda kullandığımız iş kelimesi fiziğin konusu olan iş ile her zaman birebir örtüşmez. Bu nedenle nasıl bir işten sözettiğimizi tanımlamamız gerekir. Bir cisme etki eden kuvvet cismin konumunu kendi doğrultusunda değiştirirse iş yapmış olur. işin sembolü W dir. Skaler büyüklüktür. Fiziksel anlamda işin yapılabilmesi için iki koşulun sağ- lanması gerekir: I. Cisme etki eden net kuvvetin olması II. Cismin kuvvet doğrultusunda konumun
yazının devamı.. habere yorum yaz09/10/2011 01:10

KÜTLE Bir cismin içerdiği madde miktarıdır. Madde enerjiye, enerji maddeye dönüflmediği sürece cisimlerin kütleleri sabit ve ortamı n özelliklerinden bağımsızdır.   AĞIRLIK Bir cisme etki eden yerçekim kuvvetidir. Ağırlık P veya G sembolüyle gösterilir. Ağırlığın büyüklüğü; G = m.g ifadesiyle bulunur. m = Kütle g = Gezegen çekim ivmesi  
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:33

Kuvvet Kavramı Cisimler arasında oluşan kuvvetleri etkileşim şekline göre iki gruba ayırmak mümkündür. Bunlar sırası ile Temas Kuvvetleri ve Alan Kuvvetleri’dir. Temas Kuvvetleri İki cisim arasındaki fiziksel temas(değme) sonucu ortaya çıkan kuvvetlerdir. Örneğin yay kuvveti, sürtünme kuvveti, bir topu hareket ettirmek için topa etki eden itme kuvveti gibi.
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:16

Günlük hayatta iş yaparken kolaylık sağlayan araçlara basit makine denir. • Basit makinelerde P yük, F dengeleyen kuvvet olmak üzere, P/F oranına makinenin kuvvet kazancı denir. • Basit makinelerde yük ve kuvvet arasındaki ilişki denge, moment ve iş prensiplerine göre bulunur. • Basit makinelerde iş veya enerji kazancı sağlanamaz. Kuvvetten, yoldan kazanç sağlanabilir. Kuvvetten kazanç sağlanı- yorsa yoldan aynı oranda kayıp olur.
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:17

Sayfalar o>> 1 2